Schoudertherapie
Schoudertherapie is een belangrijke specialisatie binnen de fysiotherapie, waarbij de hele schoudergordel wordt bedoeld, van borstbeen via sleutelbeen naar schoudergewricht en daarna verder door naar schouderblad, bovenste ribben en het bovenste deel van de wervelkolom.
Vaak ontstaan klachten in de schouder door een probleem elders in de schoudergordel.
Het kan zelfs zijn dat een beenlengteverschil een schouderklacht kan laten voortbestaan.
Door de mens te zien als geheel en niet alleen als een verzameling losse spieren en gewrichten kunnen veel ogenschijnlijk chronische klachten toch verholpen worden.

In 2009 is, als 3e netwerk in Nederland, het Rijnland Schoudernetwerk opgericht.
Een groep van ongeveer 50 fysiotherapeuten uit de regio en 2 orthopeden van het Alrijne Ziekenhuis werken samen om de beste zorg te leveren. Dat heeft ertoe geleid dat de leden van het netwerk volgens wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen postoperatief begeleiden bij de revalidatie.
Maar ook schouderklachten die bij de reguliere fysiotherapie niet afdoende gebaat zijn, en waarbij een operatie de volgende fase zou zijn, kunnen vaak door een gespecialiseerde therapeut toch zodanig geholpen worden dat een operatie niet nodig is of kan worden uitgesteld. Meer informatie over het schoudernetwerk kunt u vinden op de website van  Rijnland Schoudernetwerk
Dankzij de korte lijnen die onze fysiotherapeut Remco Loykens heeft hebben met de schouder orthopeden van het Alrijne ziekenhuis kunnen we versneld aanvullende diagnostiek aanvragen. En omdat wij de onderzoeksresultaten bij doorverwijzing naar het ziekenhuis meegeven met de patiënt verloopt ook de diagnostiek in het ziekenhuis zelf sneller.
AFSPRAAK MAKEN